Matrotation

Splash bublor 750 ny

Matrotation är en livsstil som alla kan inspireras av. Rotation har använts sen 1950-talet för att undvika överkänslighets reaktioner. Men appen Matrotation tar rotation till en helt ny nivå och gör det lättare för alla att äta en varierad kost.

Det tar cirka fyra dagar för en histaminreaktion att lämna kroppen efter en reaktion.
Genom att undvika samma födoämne i fyra dagar minskar risken för överkänslighet och många överkänsliga kan äta de flesta födoämne med dessa regelbundna intervaller utan att det orsakar en reaktion.

Varje livsmedel tillhör en sk matfamilj. Därför är det sannolikt att det är flera livsmedel i samma matfamilj som bidrar till överkänslighet. Det kan finnas korsreaktioner mellan flera ämnen. Överkänslighetsreaktioner upplevs mer om man äter samma mat flera gånger inom fyra dagar. Därför är de fyra grupper av livsmedel sammanställda enligt vetenskaplig fakta och bör inte flyttas hur som helst. Vill du ha hjälp att anpassa planen enligt egna behov rekommenderas att du kontaktar vår Rådgivning.

Matrotation: s närmare 200 recept gör det lätt att variera kosten.
är uppdelade i 2 grupper:
Naturligt fritt om du endast vill undvika gluten och mjölk, eller
Matrotation med recept och menyplan för att minimera överkänslighet.

Till recepten

OBS! Alla recept är anpassade till paddor och mobiler.

 

Historik

Den roterade kosten uppfanns av den amerikanska öron- näsa- halsspecialisten Herbert Rinkel som upptäckte att födoämnes reaktioner kan vara kortvarig om man undviker att äta det aktuella födoämnet mer än var fjärde dag. Efter denna paus kunde många äta det aktuella födoämnet igen, en gång, utan reaktion. Men började man äta samma födoämne oftare utlöstes en påtaglig reaktion. Rotation har hjälpt otaliga överkänsliga personer normalisera kosthållningen och minska eller bli av med överkänslighets reaktioner. Rotation populariserades av Sally Rockwell i USA och i Sverige av Ingrid Franzon, med boken ”Hjälp! Vad ska jag äta?” där hon delar berättar hur man kan övervinna sin överkänslighet.