Genom att undvika födoämnen som irriterar tarmen kan besvären minska avsevärt. Genom att upptäcka orsaken till din överkänslighet kan du bli av med orsaken till dina problem. Du kan behöva bli av med mikrober för att bli helt besvärsfri. Eller undvika gluten, mjölk och andra livsmedel som du bör undvika helt för att tarmen ska må bra och inflammationen försvinna för alltid.

Överkänsligheten kan minska redan när du börjar rotera maten över fyra dagar. Men det tar sannolikt inte bort orsaken till överkänsligheten även om det minskar på symtomen. 

Är orsaken bakteriell kan en antibakteriekur minimera symtomen redan efter några veckor, men om det är parasiter eller en svampinfektion är det mer komplicerat och kan ta ännu längre tid. Har tarmens ludd angripits som tex vid glutentillstånd som celiaki – då behöver man utesluta gluten helt. Man kan behöva kombinera fler åtgärder för att bli av med mikrober. Du behöver då sannolikt stöd från en läkare eller näringsterapeut med funktionsmedicinsk utbildning.

Men säg att du blivit av med mikroberna, fyllt på med tarmflorabakterier och vill börja testa om du kan utöka det du äter? Kolla hur det kan gå till…